TAIPUMUSKOKEEN TARKOITUS

TAIPUMUSKOKEEN TARKOITUS

Spanielien taipumuskokeen tarkoitus

Spanielien taipumuskokeen tarkoitus on todeta spanielirotujen käyttöominaisuuksia ja onko koiran luonne ja käyttäytyminen spanielirodulle tyypillinen. 

Kokeeseen saavat osallistua Suomen Kennelliiton rekisteröimät 9 kk täyttäneet, FCI:n ryhmien 8.2 ja 8.3 alaiset rodut eli käytännössä tämä tarkoittaa: kaikki Suomen Spanieliliiton alaiset rodut sekä amerikancockerspanielit ja molemmat springerspanielirodut.

Kivesvikainen uroskoira voi osallistua taipumuskokeeseen.

Kokeeseen ei saa tuoda sairasta tai kiimaista koiraa. Kantavalla nartulla on äitiysloma ennen ja jälkeen synnytyksen. Rokotusasia pitää olla kunnossa. Tuomareilla ja heidän perheenjäsenillään on myös joitain jääviyssääntöjä, tuomari ei esim. voi arvostella omaa kasvattiaan tai perheenjäsenensä omistamaa koiraa.

Arvostelu suoritetaan hyväksytty/hylätty periaatteella. Koiran kaikkien osasuoritusten tulee olla hyväksyttyjä, jotta se hyväksytään kokeessa. Tuomari antaa jokaisesta koirasta sekä suullisen että kirjallisen arvostelun koiran ohjaajalle kokeen lopuksi. Taipumuskoe ei ole kilpailu, vaan koe, jossa koiran luontaisia taipumuksia arvioidaan. Koiria ei panna paremmuusjärjestykseen.