JÄLJEN TEKEMINEN JA JÄLJESTYS

JÄLJEN TEKEMINEN JA JÄLJESTYS

On ehdottoman tärkeää, että maanomistajalta kysytään lupa jäljestämisen harjoitteluun, oli kyse sitten pellolla tai metsässä tehtävästä harjoituksesta.

Koiran on oltava fyysisesti hyvässä kunnossa, jotta se pystyy suoriutumaan tehtävästä. Ravinto on tärkeässä roolissa harjoittelun aikana. Liikkuessa koira kuluttaa paljon energiaa. Ruokavalion tulisi olla energiapitoinen, koostumukseltaan monipuolinen ja sen tulisi sulaa sekä imeytyä hyvin, jotta koiralla riittää puhtia ja intoa työskentelyyn.

Aloita jäljen tekeminen merkkaamalla aloituspaikka. Riko maata rikki n. 30×30 cm alueelta. Tämä kuvastaa makuulla ollutta eläintä. Sido sieni naruun kiinni ja kastele se verellä rikotun maan yläpuolella. Sen jälkeen vedetään jälki siten, että verinen vaahtomuovin palanen tulee aina viimeisenä. Merkitse jälki kuitunauhalla. Jäljen päähän jätetään kaato ja vaahtomuovin palanen suljetaan muovipussiin.

Ensimmäisten jälkien on hyvä olla lyhyitä (alle 100 metriä) ja suoria. Jäljen pitää antaa vanhentua vähintään kaksi tuntia ennen harjoitusta. Koiran kehittyessä ja oppiessa voit nostaa jäljen pituutta, ikää ja vaikeusastetta. Maltti on valttia ja koulutuksessa tulisi edetä pienin askelin.

Jäljestettäessä koiran annetaan työskennellä rauhassa. Tärkeää on jälkiuskollisuus ja –varmuus. Ihmisen tulee luottaa koiraan. Luottamus ihmisen ja koiran välille syntyy ahkerasta harjoittelusta ja yhdessä tekemisestä. Muista kehua maalissa!