RODUN ESITTELY

RODUN ESITTELY

Venäjänspanieli

Alkuperämaa: Venäjä
Ryhmä: 8
Hyväksytty Suomen Kennelliitto 4.4.2019

FCI:N LUOKITUS: Ryhmä 8 ylösajavat noutavat koirat ja vesikoirat, alaryhmä 2 ylösajavat koirat.

Lyhyt rotumääritelmä: Venäjänspanieli on pitkäkarvainen keskikokoinen rotu. Venäjänspanielin runko on pidempi muin muilla samankokoisilla spanieleilla, karvapeite on pääasiassa lyhyt ja tiivis. Rotu ei pienestä koostaan huolimatta ole hintelä. Sen lyhyt, tiivis ja silkkinen karvapeite on korvissa ja raajoissa pitkää. 

Venäjänspanieleilla on useita hyväksyttyjä värejä: yksivärinen, kirjava, täplikäs, musta ruskein merkein sekä erilaiset yhdistelmät. 

Venäjänspanieli on korkeuttaan pidempi ei siis tanakka. Pään muoto on myös erilainen kuin esimerkiksi cockerspanielilla joka on yksi kantaroduista. Sukupuolesta riippumatta koira painaa 9,1-16 kg ja on 38-45,1 cm korkea. Tarkempi rotumääritelmä: Löytyy esittelyn lopulla.

Luonne Venäjänspanieli on iloinen, energinen ja eloisa. Omistajalleen venäläinen spanieli on vertaansa vailla kiintymyksellään ja kyvyillään. Se on yleensä ystävällinen suhtautumisessaan muihin koiriin rodusta riippumatta. Sen lisäksi, että venäjäspanieli tekee vakuuttavaa työtä kentällä, se on myös luotettava vahtikoira.  

Venäjänspanielilla on synnynnäinen / luontainen saalistusvietti, joten koulutusta vaaditaan mihin ikinä harrastukseen ryhdyt venäjänspanielin kanssa , tietysti myös metsästykseen vaaditaan koulutusta. Venäjänspanieli on myös haluttu rotu seurakoiraksi, koska se on erittäin sosiaalinen, uskollinen ja kiintyy oman perheensä aikuisiin ja lapsiin. 

Venäjänspanieli on elämäniloinen, aktiivinen ja aina valmis leikkimään (koko elämänsä ajan) vastaten mihin tahansa huomion osoitukseen iloisella hännän heilutuksella, sellaisella innolla että koko vartalo elää mukana. 

Venäjänspanielilla on erinomainen kestävyys ja se tarvitsee säännöllistä liikuntaa. Venäjänspanieli olisi hyvä saada pitkiä päivittäisiä kävelyretkiä tai sen voi ottaa mukaan lenkille, eli aktiivista elämää siitä venäjänspanieli nauttii. 

Vieraisiin ihmisiin venäjänspanieli saattaa suhtautua varautuen ei kuitenkaan ole vihainen vaan välttelevä vieraan kosketukseen. Haluaa itse määrätä milloin silitellään, voisi hyvin sanoa, että on hitaasti lämpenevä rotu. Kouluttamaton ja liian vähän liikuntaa saava venäjänspanieli voi olla hyperaktiivinen.

Harrastus: Venäjänspanieli tarvitsee vakaan, rauhallisen, itsevarman ja johdonmukaisen kouluttajan/omistajan, tämä saadakseen venäjänspanielin parhaat ominaisuudet esiin koulutuksessa, koulutus on hyvä aloittaa jo pentu vaiheessa. 

Venäjänspanielin ruokahalua tekee sen helposti koulutettavaksi ja se vastaa myös hyvin kehuihin ja palkitsemiseen. Venäjänspanieli on tullut tunnetuksi metsästyskoirana ja siihen rotua pääasiassa käytetään Venäjällä ja Baltian maissa. Venäjänspanieleita käytetään ylös ajavana ja noutavana lintukoirana sekä myös muun riistan metsästyksessä kuten erilaiset sorkkaeläimet (esim. villisika, kauris jne.), vesieläimet kuten esimerkiksi majava sekä esimerkiksi myös haavikon jäljestämiseen esimerkiksi karhuun.

Venäjänspanielien suosio näyttelykoirana on kasvanut Venäjällä koko ajan ja myös muissa Baltian maissa. Venäjällä esimerkiksi Pietarin alueella, yhdessä näyttelyssä voi olla jopa yli 100 venäjänspanielia. 

Suomessa venäjänspanielit, jotka ovat rekisteröityjä ja muilta osin täyttävät Suomen Kennelliiton asettamat kriteerit, saavat osallistua näyttelyihin ja muihin virallisiin koulutuksiin sekä kokeisiin 1.01.2020. alkaen. 

Venäjänspanieli on helppo kouluttaa agilityyn, rally-tokoon sekä moneen muuhunkin harrastukseen. Venäjänspanieleita on myös esimerkiksi tullilla töissä. Siitä saa myös hyvän vahtikoiran. Venäjänspanieli oppii myös mielellään temppuja ja oppii kyllä sen mihin sen koulutat. Erilaiset pelit ja haasteet liittyen oivaltamiseen ja hajuaistiin sopii myös rodulle, henkinen stimulaatio. Venäjänspanielilla on erittäin herkkä nenä ja erinomainen näkö.

Yleistä: Omasta kokemuksestamme sekä keskusteltuamme ja kyseltyämme ulkomaisilta kasvattajilta heidän kokemuksiaan venäjänspanieleiden terveyteen liittyvissä asioissa. Tulimme siihen lopputulokseen, että yleisiä sairauksia ei ole rodulla havaittu meidän saamamme informaation mukaan suurin terveysriski on ylensyöminen, ovat siis persoja ruoalle mutta hyvin valikoivia myös.  

Luppakorvistaan huolimatta ei ole korvaongelmia, johtunee hyvin avarista korvakäytävistä verraten esimerkiksi cockerspanieleihin. Ei myöskään ole tiedossa silmäsairauksia johtuen varmaankin silmien muodosta, rodulla ei myöskään ole tavattu iho-ongelmia. Muita terveyteen liittyvää asiaa ei ole kertoa, sillä rodusta ei vielä löydy tarpeeksi virallisia terveystuloksia, rotu on sen verran uusi ja harvalukuinen maassamme. Toki näyttää siltä että lonkat rodulla olisivat hyvät, tutkiessamme mitä tällä hetkellä jalostusjärjestelmästä löytyy tietoa. 

Venäjänspanieleille määrätty 01.01.2020 Kennelliiton toimesta sama PEVISA-ohjelma kuin yhdellä kantaroduista cockerspanieli, eli silmätarkastus ja lonkkakuvaus. 

Venäjänspanieli ei vaadi paljon hoitoa, korvat on hyvä harjata kerran viikossa. Pitkään harjaamatta olevat korvat voivat huopaantua korvan juuresta, karva siellä niin pehmeää. Muut normaalit hoidot kuten pesu, kynsienleikkuu jne. Turkin voi tietysti ja saa harjata ja kannattaakin, meidän koiria kun hierovalla harjalla käydään hissukseen keho läpi niin vaipuvat nirvanaan. 

Venäjänspanielin omistajat tulevat huomaamaan, että saavat usein vastata ohikulkijoiden kysymyksiin tästä kauniista koirasta ulkoiluttaessaan sitä. Rotu on Suomessa harvinainen eivätkä suomenkieliset koirakirjat vielä tunne rotua. 

Venäjänspanieli suositellaan aktiiviseen, kokeneeseen ja harrastavaan perheeseen. Venäjänspanieli ei ole mikään citykoira jollei alueella ole laajat puistoalueet, jossa koiraa voi ulkoiluttaa, eli kuten alussa on mainittuna koira tarvitsee aktiviteettia ja paljon liikunta.

Suomen Venäjänspanielikerho ry