KOULUTTAMINEN JÄLJESTÄMISEEN

KOULUTTAMINEN JÄLJESTÄMISEEN

On heti alkuun lähdettävä siitä, ettei kaikista koirista koskaan tule jäljestäjää ei edes välttävää sellaista. Koulutus kannattaa aloittaa jo melko nuorella koiralla. 4-5 kk ikäiselle pennulle voidaan jo vetää lyhyitä verijälkiä vaikkapa kotipihalle. Samalla kannattaa opettaa koiraa käymään metsässä, jolloin pentu tottuu metsän tuoksuihin ja maastoon yleensäkin.

Omistajan ja pennun yhteiset metsälenkit ovat molemmille hyvää ja antoisaa ulkoilua samalla myös pennun ohjaaja tutustuu metsän ihmeisiin. Liian tiheää verijäljen tekemistä on nuorelle pennulle syytä välttää, jottei tule kyllästymistä. Mikäli pentu suoriutuu verijäljestä hyvin, on se syy palkita, hyvästä loppuun suoritetusta työstä seuraa aina palkinto, jolloin se myöhemminkin jaksaa jäljestää jäljen aina ”saaliille”.

Kun pentu on oppinut verijäljen merkityksen, kannattaa pikkuhiljaa tehdä vaikeutuvia ja eri muotoisia ja pituisia jälkiä sekä erilaisiin maastoihin jos mahdollista. Koulutusvaiheessa ei koiraa kannata päästää kovinkaan kauas jäljestä, vaan on pyrittävä opettamaan seuraamaan jälkeä hyvin läheltä, jottei siitä tulisi ”haahuilijaa”, joka tekee omia lenkkejä tai seuraa riistapolkuja varsinaisen jäljestämisen sijaan. Kun koiralle sitten pikkuhiljaa kehittyy varmuutta lisää kannattaa sille antaa lisää toimintavapautta, jotta se myös kykenee halutessaan etsimään jäljen, jos se sen hetkellisesti kadottaa. Opettele samalla myös itse ”lukemaan” koiraasi, jolloin kykenet koiran käytöksestä huomaamaan koska se on mahdollisesti kadottanut jäljen tuoksun.