JÄSENKOIRAT 11 - 20

TÄPLÄ

Nimi: Täplä, ”TÄPLÄ”

Olen Täplä Rääkkylästä ja samalla paikkakunnalla olen syntynyt 17.9.2015. Sukupuoleni on narttu ja leikattuhan minut on. Harrastuksiini kuuluu emännän kanssa luonnossa liikkuminen. Käydään marjassa ja sienessä tai muuten vaan juoksentelen metsässä. Ja emäntä yrittää pysyä perässä,käyn kyllä välillä katsomassa missä hän on.

Isännän kanssa käyn katselemassa löytyisikö mitä nelijalkaisia tai lentäviä eläimiä eteen. Sekin on ihan harrastusta,kyllä hajuja on ollut paljon,sekä näköhavaintoja. 

Sitten on yhteinen harrastus, caravan elämää vietetään keväästä alkutalveen. Sekin on ollut ihan mukavaa touhua.

Ainiin ja kyllä minusta on niin mukava haukkua lumikolaa, kun kolaavat lunta tuossa pihassa. Yrittäneet opettaa hiljaa olemaan, mutta sitä en ole vielä oppinut seitsemään vuoteen, varmaan opettajassa vika.

Olen ystävällinen ihmisille, enkä ole pahemmin ärhennellyt toisille koirille. Mutta luista ja herkuista pidän puoleni.

SPOTTY

Nimi:  Spotty, ”SPOTTY”, (ER52985/19)
Spotty on syntynyt 09.06.2019 Nummelassa. Spotty asuu nyt perheineen Lahdessa.

MARLA

Nimi: Tiny,MARLA”, (ER22228/20)
Marla on syntynyt 28.1.2020 Vihdissä ja asuu nyt Helsingissä. Marla on aurinkoinen ja ihana narttupentu.

Marla, syntymänimeltään Tiny, on nyt vähän yli yksivuotiaana melkein 13 kiloon kasvanut hurmaava venäjänspanieli-tyttö. Pikkutyttönä Marlaa jännitti kovin moni asia kuten esimerkiksi toiset koirat, avoimet rappuset ja putoilevat lehdet.
Vaikka maailma olikin aluksi hyvin jännä, on Marlan seikkalijaluonne aina vienyt voiton ja nykyään saakin oikein hakea tilannetta, jossa Marla hätkähtäisi. Jokainen koira on mahdollisesti uusi paras kaveri, ja samoin ihmisten kohdalla. Lasten kanssa, joita Marla on tavannut, on tullut erinomaisesti toimeen.

Luonteeltaan Marlan voisi tiivistää olevan loputtoman kiltti, aina valmis touhuamaan, mutta myös löhöilyyn (etenkin sateella) valmiudet omaava koira.
Marla asuu kerrostalossa, jossa yksinolo ja normielämä sujuu mallikkaasti, kun on alusta asti siihen tottunut. 

Mökkeilemme ja retkeilemme Marlan kanssa ympäri vuoden ja vapaana Marlaa onkin pidetty paikan sen salliessa. Omaa kuitenkin riistavietin, joka täytyy ottaa huomioon.
Yksinollessaan ei päästä usein äännähdystäkään, mutta perheen ollessa kotona suorittaa satunnaisia vahtimistehtäviä. Marla on käynyt myös metsällä kokeilemassa jälkiä, mutta vielä saaliina (ja tavoitteena) on ollut vain nuotiomakkaraa ja reipasta samoilua. Kaupunkiharrastukseksi Marlan kanssa on tarkoitus aloittaa nose-work, kunhan sopiva ajankohta aukenee. 

Muuten Marlan kanssa on käyty pentuna koirakoulussa opettelemassa perusjuttuja, joita näin teini-iässä nyt kertaamme säännöllisesti kotikoulussa. Marla on koira, joka voi samalla viikolla rämpiä Itä-Suomalaisessa suossa ja matkustaa ratikalla lounaalle Helsingin keskustaan. Tämä rotu ja yksilö on vienyt kirjoittajan aivan mennessään!

NEMO

Nimi: Charlie, ”NEMO” (ER22231/20)
Nemo on syntynyt 28.01.2020 Vihdissä. Nemo asuu perheineen Tuusulassa. Nemo asuu perheineen Tuusulassa. Nemo jolla nimellä poikaa kutsutaan on käynyt PEVISA-ohjelman mukaisissa tarkastuksissa, lonkat A/A ja ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia.

Nemo on upea poika jolla lumoava katse jolla kyllä hurmaa kaverit, varsinkin tytöt. Hän on ulkomuodoltaan selkeä uros.

Nemo on luonteeltaan venäjänspanieli, iloinen ja positiivinen. Ihmisistä välillä hyvinkin välipitämätön, kotona vahti joka kuitenkin hyväksyy vieraat. 

Omistajilleen uskollinen ja perhekeskeinen. Pärjää hyvin muiden koirien kanssa niin kuin kiltti uros. Nemo rakastaa uimista. Nemo on rakas kotikoira.

NIKI

Nimi: Nikita, ”NIKI”
Niki on syntynyt 30.9.2010 syntynyt black&white narttu Latviasta. Niki on tullut kolmen veljensä (Dimitri, Sergei ja Vladimir) kanssa loppuvuonna 2010 Suomeen. Niki asuu nyt Vehmersalmella. Niki on seura- ja metsästyskoira. 

Kulkee joka paikassa mukana kaverina, mutta reissun ajaksi jää omakotitalon pihaan. Se pysyy omassa pihapiirissään ja ilmoittaa kaikki vieraat. Tunnistaa perheen autot ja niistä ei ilmoita. 

Metsästyksessä Nikia käytetään lintukoirana. Niki on sinnikäs metsällä ja noutaa kaikki ammutut sorsat. Riistaviettiä riittää muuhunkin, on ajanut jäniksiä metsässä lenkkeillessä . Tulee kutsuttuna takaisin, kun on saanut juosta vähän aikaa. Tykkää juosta myös mönkijän ja moottorikelkan perässä. Niki on erittäin ihmisrakas ja kaikki ovat sille kavereita. Toisten koirien kanssa Niki haluaa olla aina pomo.

Niki inhoaa kastumista ja kastumista seuraa kuivattelu rituaali, jossa Niki kyntää pitkin mattoja tai nurmikkoa. Ui kyllä todella mielellään, varsinkin, jos järvessä on lintuja. Niki tykkää saunoa, mutta saunomista seuraa aina kuivattelu. Nikillä oli seurana Isomünsterin seisoja narttu, jonka kuoltua Niki on suorittanut vahtimista pihapiirissä yksin. Seurana oli  myös reilun vuoden kääpiöpinseri uros, jonka hyväksyi kaveriksi. Nykyään alkaa ikä jo painamaan ja leikkiä ei oikein jaksa nuorempien kanssa. Ruokakin maistuu hyvin, mitä se ei nuorempana tehnyt.

JYRI

Nimi: Nikolai Tyson Guc, ”JYRI”
Jyri on syntynyt 25.07.2019 Latvian Bauskassa. Jyri asuu perheineen Helsingissä.

Jyri omaa vahvan vartiovietin. Ei päästä vieraita sisään ilman hyväksyntää isännältä. Mutta kun kaveriksi pääsee niin sitten ollaan kyllä hyviä kavereita.  Pienestä pitäen ollut kovin säikky koville äänille joten en usko, että metsästyskäyttöön soveltuisi. Jyri taas tykkää lapsista mutta aikuiset syynätään aina tarkasti.

Jyri ei juuri tykkää leikkiä eikä kaipaa rapsutuksia mutta kuitenkin on koko ajan samassa tilassa emäntänsä kanssa. Kun hellyyden puuska iskee niin Jyri kiipeää syliin ja tunkee kuononsa korvaan kiinni. Iltasella käskemään kaikkia nukkumaan koska ei halua nukkua yksin.

Jyri on erittäin perso ruoalle ja kova kerjäämään, kerjäämisilmeitä on useita joita kehittänyt eri tarkoituksiin. Luonteesta ja ilmeestä kun hän esim. pahoittaa mielensä tai on iloinen. Toisten koirien kanssa Jyri tulee vaihtelevasti toimeen. Pääsääntöisesti toisten urosten kanssa keskinäinen viestintä alkaa rähinällä.

Nyt kolmen vuoden koulutuksen jälkeen alkaa vetäminenkin lenkillä vähentymään. Pääsääntöisesti Jyri tekee mitä parhaakseen näkee, sitä ei pyynnöt eikä käskyt ensisijaisesti kiinnosta. Ei ole halua miellyttää ketään. Jyri on kaiken kaikkiaan terve ja suloinen koira.

 

MARTTA

Nimi:  Mousey, ”MARTTA”, (ER22231/20)
Martta on syntynyt 09.06.2019 Vihdissä. Martta asuu nyt Kirkkonummella.

Martta on lempeä, ystävällinen, utelias, leikkisä ja helposti innostuva 1 v 8 kk:n ikäinen kaunokainen. Martta oli syntyessään kuuden pennun pentueesta kaikkein pienin ja suurikorvaisin pentu, jonka vuoksi hänen syntymänimensä on Mousey. Martan asenne elämään on ”kaikki käy” ja jokainen päivä on hyvä päivä. Martta suhtautuukin suurella myönteisellä energiallaan niin muihin ihmisiin kuin toisiin koiriinkin. Martan mielestä on aivan luontevaa kiivetä vieraiden ihmisten syliin ja osoittaa hellyyttä ”marttamaisesti” eli suukottamalla korvia. Erityisesti Martta pitää lapsista, mitä pienempi sitä ihanampi. Rotumääritelmän mukaista hitaasti lämpiävyyttä ei siis ainakaan vielä ole havaittavissa Martan kohdalla.

Martta on energisen rodun äärimmäisen energinen yksilö. Energisyyden, innokkuuden ja suunnattoman oppimishalun vuoksi olemme kokeilleet Martan kanssa monenlaisia aktiviteetteja aivan pienestä pitäen. Martta on päässyt 12-viikoisesta lähtien pentu-tokon kautta kokeilemaan rally-tokon alkeet, noseworkin perusteet ja agility-kursseja. Agility osoittautui Martalle erityisen mieluiseksi, kuten myös teini-ikäiselle treenaajallekin, joten sitä harrastetaan yhä. Nuoren koiran kanssa agilityn treenaaminen on lähinnä tottelevaisuuden ja radalla olon harjoittelua ja vasta, kun keho on saanut rauhassa kasvaa, on aloitettu varsinaiset esteharjoitteet. Nykyään Martta käy ja käynyt siis etsintä-kurssilla (sitä jatketaan nyt ”tosissamme” eli Martta ehkä etsii joskus oikeasti kadonneita). 

Tämän lisäksi Martalle hyvin luontaista nenätyöskentelyä harrastamme noseworkin opasteiden mukaisesti kotioloissa. Martta etsii kodin kätköistä eri tuoksuisia teepusseja ja merkkaa löydöksen istumalla.  Nenätyöskentelyä saatamme tulevaisuudessa jatkaa muissakin muodoissa. Lisäksi Martan arkeen kuuluvat pitkät kävelylenkit, lyhyemmät juoksulenkit, palloleikit pellolla, vapaana metsässä kuljeskelu ja kesällä uiminen. Käymme myös säännöllisesti kaverikoiratreffeillä. Kuulostaa ehkä paljolta, mutta reilun vuoden yhteiselomme jälkeen tuntuu, että vähempi ei oikein Martalle riitä. Martta tarvitsee sekä fyysistä että älyllistä tekemistä joka päivä. Hieman hämmästyttävää onkin se, että kotiloissa Martta ei häsellä, sähellä tai hölmöile, vaan on pullamössöinen sohvaperuna. Martta tulee sinne, missä muukin perhe on, vaikka vessaan, jos joku sattuu mukaan päästämään. Vaikka Martta haluaa sylitellä ja hellitellä, osaa hän myös olla itsekseen ja huolehtia rohkeasti reviiristään. Turha on oravien yrittää tulla meidän piha-aidan taakse norkoilemaan.

Toiveissamme oli koira, jonka voisi ottaa mukaan minne vaan ja joka osaisi käyttäytyä vieraissakin tilanteissa, eikä olisi eroahdisteinen. Tämän toiveen toteuttamiseksi olemme vieneet Marttaa jo nelikuisena esimerkiksi ruuhka-aikana kauppakeskukseen kahvilaan ja asteittain piteneviksi ajoiksi hoitoon läheisillemme. Hieman huumoria on vaatinut olla kauppakeskuksessa innokkaan vauva-spanielin kanssa, mutta vuoden iässä Martta on ollut jo ravintolassa mukana syömässä (siis sisällä, ei terassilla!) ja kaikki sujui yllättävän suvereenisti. Ennen Marttaa ajatus ravintolaillallisesta koiran kanssa olisi lähinnä naurattanut, mutta Martta on tehnyt meille kaiken yllättävän helpoksi. 

Venäjänspanieli, ainakin meidän yksilömme, oppii uudet asiat vähillä toistoilla ruoalla motivoiden ja tuntuu sopeutuvan mihin vaan.  Ainoa yllätys, johon emme olleet osanneet varautua, on metsästysvietti. Se tuntuu olevan voimakas ja synnynnäinen. Linnut ajetaan puskista lentoon, uimassa pitää kerätä suuhun jokainen pinnalla kelluva kaisla ja metsässä liikkuessamme Martta löytää ”iloksemme” linnunraatoja ja tuo niitä sitten onnesta pakahtuen. Kun pää on puskassa ja häntä vipattaa vallattomasti, tiedossa on edellä mainittu aarre.

Venäjänspanieli oli meille entuudestaan tuntematon rotu ja muutaman mutkan kautta löysimme sattumalta tämän upean rodun ja upean yksilön. Martta on hämmästyttävä yhdistelmä aktiivista, innokasta, sinnikästä, kestävää ja oppivaista harrastuskoiraa ja ystävällistä, luotettavaa, kilttiä ja syliä rakastavaa perhekoiraa. Paras ikinä!

UUNO

Nimi: Vilvalla Uuno,  ”UUNO”, (ER57974/20)
Uuno on syntynyt 28.07.2020 Vilivallan kennelissä Virossa. Uuno asuu nyt perheineen Helsingissä

Vilivalla Uuno, Unski, Untamo… rakkaalla koiralla on monta nimeä, mutta harvalla sellainen, joka sopii kuin nenä päähän. 

Uuno on reipas, elämäniloinen, rohkea ja veikeä nuori mies. Moni ihastuukin Uunon charmikkaaseen luonteeseen heti ensi silmäyksellä. Uuno on alusta lähtien ollut utelias yksilö ja rohkealla asenteellaan on tutustunut erilaisiin ympäristöihin ja asioihin. Herra tulee myös hyvin toimeen eri koirien sekä ihmisten kanssa ja on yleensä innokkaana jakamassa pusuja kaikille.

Uuno on varsinainen energiapakkaus, joka kaipaa aktivointia ja seuraa. Onneksi hän on todella perso ruoalle ja nameille, joka on helpottanut koulutusta. Hän oppii nopeasti uudet temput ja käskyt, mutta itsepäisyytensä vuoksi toistoja tarvitaan paljon. Uuno rakastaa aarteen (namien) etsintää yli kaiken ja voisi leikkiä tätä koko päivän. Emme ole vielä ehtineet kokeilla nose workia, mutta heti tilaisuuden tullessa aiomme tutustua lajiin. Uskon, että keskittymiskykyä vaativa laji sopisi Uunolle mainiosti, sillä hän saisi kohdistaa energiansa myös muuhun kuin pelkkään riehumiseen.

Toinen asia mistä Uuno nauttii todella paljon, on pitkät metsälenkit ja luonnossa temmeltäminen. Synnynnäistä metsästysviettiä pojasta löytyy ja etenkin linnut ovat todella mieleen.

Uuno on ensimmäinen venäjänspanielimme ja olemme täysin myytyjä tästä rodusta. Innokas, seurallinen ja aktiivinen rotu sopii hyvin arkeemme ja Uuno yksilönä on juuri sellainen, mitä rodultamme toivoimme. 

PYRY

Nimi: Vilvalla Pyry, ”PYRY”, (ER24610/21)
Pyry on syntynyt 28.7.2020 Vilivallan kennelissä Virossa. Pyry asuu perheineen nyt Lempäälässä. 

Kotimatka jo paljasti synnynnäisen matkustajan niin autossa kuin laivassa. 

Pyry on elämäniloinen, ystävällinen, seurallinen, vauhdikas ja perhekeskeinen. Lenkkeillessä ja erityisesti lumella liikkuessa lihaksikkaasta rakenteesta, ketteryydestä ja päättäväisyydestä on hyötyä. 

Metsässä liikkuessa on tullut ilmi että riistaviettiä löytyy varsinkin sorkkaeläimiä kohtaan. Metsälenkin jälkeen Pyry usein istuu saunassa lämmittelemässä.

EDI

Nimi: Vilivalla Edi, ”EDI”, (ER11902/21)
Edi on syntynyt 28.07.2020 Vilivallan kennelissä Virossa. Edi asuu perheineen Akaassa.